Ljuvlig Fikonpaj...
Pajdeg:
3½ dl vetemjöl
150 gr smör
2½ msk florsocker
1 msk vatten
Fyllning:
100 gr torkade fikon
1½ dl portvin
100 gr mandelmassa, riven
50 gr smör
1 dl strösocker
3 ägg
½ dl vetemjöl
Gör så här:
- Skär fikonen i mindre bitar, lägg i en liten skål.
- Häll över portvinet och låt dra –OBS, gärna över en natt.
- Knåda ihop pajdegen, tryck ut den i en smord pajform, 27 cm diam.
- Nagga degen och låt stå kallt 30 min.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Låt fikonen rinna av –spara portvinet de legat i.
- Rör samman smör och socker.
- Tillsätt mandelmassan.
- Rör i äggen –ett i taget.
- Rör i mjölet och 1½ msk av portvinet.
- Grädda enbart pajskalet ca 10 min, nederst i ugnen.
- Bred därefter ut smeten i pajskalet och lägg på fikonen.
- Fortsätt grädda pajen nederst i ugnen, 200 grader ca 25-30 min.
- OBS! Täck över pajen mot slutet, eftersom den snabbt får färg.
- Serveras med vispad grädde som smaksatts med lite av det använda portvinet.
Pajen kan frysas.
(Från Hemmets Veckotidning, dec. 2009)
Senaste kommentaren