27. nov, 2014

Ljuvlig Fikonpaj...

Pajdeg:

3½ dl vetemjöl

150 gr smör

2½ msk florsocker

1 msk vatten

 Fyllning:

100 gr torkade fikon

1½ dl portvin

100 gr mandelmassa, riven

50 gr smör

1 dl strösocker

3 ägg

½ dl vetemjöl

 Gör så här:

- Skär fikonen i mindre bitar, lägg i en liten skål.

- Häll över portvinet och låt dra –OBS, gärna över en natt.

- Knåda ihop pajdegen, tryck ut den i en smord pajform, 27 cm diam.

- Nagga degen och låt stå kallt 30 min.

- Värm ugnen till 200 grader.

- Låt fikonen rinna av –spara portvinet de legat i.

- Rör samman smör och socker.

- Tillsätt mandelmassan.

- Rör i äggen –ett i taget.

- Rör i mjölet och 1½ msk av portvinet.

- Grädda enbart pajskalet ca 10 min, nederst i ugnen.

- Bred därefter ut smeten i pajskalet och lägg på fikonen.

- Fortsätt grädda pajen nederst i ugnen, 200 grader ca 25-30 min.

- OBS! Täck över pajen mot slutet, eftersom den snabbt får färg.

 - Serveras med vispad grädde som smaksatts med lite av det använda portvinet.

 Pajen kan frysas.

 (Från Hemmets Veckotidning, dec. 2009)